Støvlevejledning

Din skistøvle skal passe til din fod – ikke omvendt! Vi ved godt at det er i mod naturen at spænde en hård plastik skal fast på foden, men vi hjælper dig med at finde den skistøvler, der giver dig kombinationen af komfort og kontakt med skiene.

Skistøvlerne er en meget vigtig del af dit skiudstyr, måske den vigtigste. Med den rigtige skistøvle oplever du perfekt kontrol over dine ski og friheden til at nyde skiløbet, den blå himmel og den hvide sne. Har du en forkert skistøvle, der gør ondt eller får dine tæer til fryse eller sove, så kan du umuligt tænke på nypræparerede pister, carvende sving med masser af centrifugalkraft eller glad skiløb med venner og familie. Du kan kun tænke på, hvad der foregår nede i skistøvlerne. Er din skistøvle for stor har dine fødder det sikkert rart, men det gør dit skiløb dårligere. Hvis du først skal bevæge foden to centimeter inde i støvlen, inden du får kontakt med støvleskallen, så har du et kraftigt »ratslør« ude i spidsen af skien. Det giver en upræcis styring og mindre kontrol i dit skiløb.

Undersøgelse

»88 % oplever ubehag med skistøvlerne«

Til denne sæson har vi gennemført en spørgeundersøgelse blandt 300 tilfældige skiløbere. Vi har spurgt til om de har problemer med deres skistøvler og, hvis de har, hvilke problemer det så drejer sig om. Besvarelserne har vi delt op i tre;

  • For store støvler
  • Smerter, kramper m.v.
  • Ingen problemer
Her er resultatet af undersøgelsen:

63 % har for store støvler:

Hælen kan løftes, foden kan bevæges fra side til side inde i støvlen, støvlen skal spændes mere og mere ind i løbet af dagen.

88 % oplever smerter, kramper m.v.:

Her er der samlet mange problemer – store som små. Kolde tæer, krampe, smerter ved knyster, vrist eller skinneben, smerter eller stikken under forfoden, ømme tæer og m.v.

13 % Har ingen problemer:

Den rigtige støvle mærker man ikke i løbet af dagen. Den skal kun spændes op en gang imellem i liften, og den skal ikke spændes efter når der er gået nogle timer. Foden og især hælen er fikseret i støvlen og løberen har perfekt kontakt med skiene. Støvlen er let at spænde og den sidder fast på foden, også når spænderne er åbne.

Hvad kan du gøre?

Hvis du er blandt de mange, der har problemer med skistøvler, så kom ind i din lokale Surf & Ski butik. Vi har mange forskellige værktøjer, der kan hjælpe dig. Har du en støvle i forvejen, så ta’ den med, så kan vi fortælle dig, om vi kan arbejde videre med din gamle støvle, eller om du er nødt til at have en ny, der passer bedre til din fod. Hvis du ikke har en støvle i forvejen, eller de gamle trænger til at blive skiftet ud, så skal du bare medbringe dine fødder.

Værktøj: Erfaring (FIG 1)

Vi har solgt skistøvler i mange år, og vi har set utroligt mange forskellige fødder og problemer. Når du tager strømperne af inde hos os, analyserer vi din fod. Vi ser på, om du har en bred eller en smal fod, om du har en høj eller lav vrist, om du har en høj svang, eller du har en snert af platfod. Vi ser efter knyster og knogler, der kan give problemer og vi ser på, hvordan du støtter på din fod. Vi ser også på vinklen på dine underben og på størrelsen af din læg. Vi spørger også ind til hvordan du løber på ski, og hvad du forventer dig af skistøvlen.

Værktøj: Et stort udvalg

Der findes mange forskellige støvler og støvlemærker på markedet. Fra mærke til mærke og i de enkelte mærkers programmer er der stor forskel på de læste, som støvlerne er bygget over. Nogle er smalle, nogle er brede, nogle kombinerer en smal hæl med en bred forfod. Nogle er lave over svangen andre høje. Derfor er det vigtigt at vi har et bredt og dybt udvalg af skistøvler, når vi skal finde de to-tre modeller, der passer bedst til din fod.

Værktøj: Bootfitting (FIG 2)

Inderstøvlerne i moderne skistøvler er blevet meget bedre end tidligere. Mange kan varmes op og tilpasse sig til din fod under nedkølingen. Inderstøvlerne består af mange forskellige paneler med forskellige egenskaber, og som udgangspunkt er der et godt hold af foden i en moderne støvle. Alligevel kan det være nødvendigt at fjerne lidt materiale ved en lang tå eller en knyste, eller det kan være nødvendigt med noget mere hælhold. Det kan vi hjælpe med ved at arbejde på inderstøvlen.

Værktøj: Blokning (FIG 3)

Har du en lang storetå, en bred ankel eller en knyst ved storetåen kan vi blokke støvleskallen ved at varme den op og presse den ud. På den måde får du en støvle, der sidder tæt til foden, men som giver plads de steder, hvor du har behov for det.

Værktøj: Såler (FIG 4)

Under 2 % af befolkningen er platfodet, alligevel er standardsålen i langt de fleste støvler næsten flade. Når du spænder støvlen, vil du presse foden fladt ned mod sålen. Det kan blandt andet give sovende tæer og ondt under foden. Vi kan hjælpe dig med en færdig step-in sål, der støtter under svangen, så foden ikke bliver trykket flad. Er det ikke nok, så kan vi støbe en specialsål, som er en nøjagtig kopi af din fodsål. Udover at støtte præcist under svangen kan den også rette din fod op i støvlen, og den kan hjælpe med løft af tæer og forfod.

Værktøj: Skumstøvle (FIG 5)

Søger du den optimale pasform, eller har du svært ved at finde en støvle, der passer 100 %, så kan vi lave en skumstøvle til dig. Det er områderne omkring hælen, anklerne og ud på siderne af fødderne, der skummes op i blødt PU-skum. Det giver en støvle, der passer perfekt fra dag et.

Pasningsgaranti

Hvis du lytter til vores råd, garanterer vi, at du får en støvle, der passer. Skulle der mod forventning opstå problemer, så kan du altid komme ind efter skiferien og få støvlen justeret. Kan vi ikke afhjælpe dine problemer, bytter vi din støvle til en anden. På den nye støvle modregner vi 80 % af købsprisen på den gamle.

Skistrømper

Med et par gode skistrømper gør du din skistøvle endnu bedre. Strømpen har ekstra polstring på skinnebenet, anklerne og andre steder, hvor støvlen presser eller sidder tæt. Og så er den gode strømpe syet i facon efter højre eller venstre fod, så den bliver siddende på plads hele dagen.

Vedligehold af skistøvler
  • Hold dine støvler tørre.
  • Brug støvlevarmer hver nat på skiferien.
  • Sæt pløsen på plads når du tager støvlen af.
  • Ta’ gerne inderstøvlen og sålen ud når støvlen skal tørre.
  • Opbevar støvlerne i en støvletaske.
  • Ved opmagasinering skal støvlerne være 100 % tørre og spænderne skal være lukkede.

TEKST: Søren Christensen Tidligere Direktør Surf & Ski Danmark